Poslednjih godina je značajno povećana upotreba pesticida i hemijskih đubriva kako bi se povećala biljna proizvodnja. Prekomerna upotreba ovakvih hemijskih jedinjenja uzrokovala je probleme kod rasađivanja biljaka i povećanu pojavu štetočina. Jasno je da hemijska jedinjenja koja se koriste u poljoprivredi imaju i uticaj na životnu sredinu u ekosistem.​

SMANJENO OPTEREĆENJE ŽIVOTNE SREDINE

 

EM je proizveden od prirodnih sastojaka, sastojci EM proizvoda se brzo razgrađuju i ne zagađuju vodu i zemljište dok mikroorganizmi koji se nalaze u EM proizvodima čiste zemljište i vodu, jezera i reke i na taj način smanjuju opterećenost životne sredine štetnim materijama.

DODATNE KORISTI

Predosti upotrebe EM u pojoprivredi

Kada se prska po obradivim površinama EM proizvodi usklađuju i povećavaju raznolikost postojećih mikroorganizama zemljišta. Povećanjem broja mikroorganizama  povećava se i broj drugih organizama u zemljištu, koji zajedno doprinose zdravlju tla. Zbog toga dolazi do boljeg rasta biljaka i smanjenja pojave štetočina, a kvalitet biljnih proizvoda se značajno poboljšava.​

Poboljšanje tla

 

Upotreba EM proizvoda potpomaže aktivnost i raznolikost mikroorganizama tla. Rezultat je obogaćeno tlo i ekosistem. EM zajedno sa dodavanjem organske materije pospešuje stvaranje humusa i omekšava tlo. Na taj način se pospešuje zadržavanje vode i hranljivih materija dostupnih biljkama i olakšava mehanička obrada tla.

 

 

Problemi kod rasađivanja

 

EM proizvodi povećavaju raznolikost mikrobioma zemljišta. Ovo sprečava razvoj različitih patogena i na taj način sprečava probleme kod rasađivanja.

 

 

Sprečava štete izazvane solju

 

Upotrebom EM zajedno sa organskom materijom pospešuje se njena razgradnja, i na taj način se poboljšavaju i fizičke i hemijske karakteristike tla i povećava puferski kapacitet tla, što značajno smanjuje štete izazvane solju u primorskim krajevima.

 

 

Povećavanje prinosa

 

EM pospešuje zdrav rast biljaka, što dovodi do povećanja prinosa, produžene eksplatacije višegodišnjih biljka i boljeg kvaliteta proizvoda. Sveukupno se korišćenjem EM dobija bogatija "žetva".

 

 

Proizvodnja useva sa dodatnom vrednošću

 

Primetno je da povrće koje danas koristimo ima smanjenu hranljivu vrednost od onog koje smo jeli pre nekog vremena. Ipak EM povrće ima visoku hranljivu vrednost, povećan sadržaj šećera, poboljšan ukus i produženu svežinu.

Zdrava radna sredina

 

EM se sastoji samo od prirodnih mikroorganizamakoji su sigurni za upotrebu i ekološki. Nije potrebno stavljati masku, naočare i zaštitna odela kada se radi sa EM proizvodima. EM nikada nema negativan efekat na ljude, životinje i prirodu.

proizvodi

Lumax 011 logo link za naslovnu

LUMAX 011